Het leed dat maagzweren heet

Het is een veel voorkomend en onder besproken probleem. Maagzweren bij paarden. Uit meerdere onderzoeken is naar voren gekomen dat op dit moment er meer paarden zijn mét een maagzweer dan zonder. Gelukkig worden steeds meer mensen zich ervan bewust en spelen steeds meer gespecialiseerde voedingsmerken hier ook op in. Benieuwd hoe u een maagzweer kunt herkennen of hoe u het kunt voorkomen? Wij vertellen u er alles over.

 

Luister goed
Helaas kunnen paarden niet praten. Daarom is het extra belangrijk dat u als verzorger van het paard goed luistert naar de signalen die het paard aan u geeft. Paarden met maagzweren laten vaak pas wat later in het stadium bepaalde klachten zien die herkenbaar zijn voor een maagzweer. Een paar veel voorkomende klachten zijn; verminderde eetlust, diarree, singelnijd, veel gapen, knarsentanden, plots gaan luchtzuigen en lichte koliek verschijnselen. Heeft uw paard deze klachten? Dan is het aan te raden om uw dierenarts te vragen om uw paard een keer te onderzoeken

 

Wat kunt u eraan doen
Maagzweren ontstaan in het algemeen doordat de meeste paarden bij het eten te weinig speeksel aanmaken. Dit kan een gevolg zijn van te weinig beschikking over ruwvoer in de stal. De paardenmaag heeft speeksel nodig om de zuurgraad in de maag te stabiliseren. Een te hoge zuurgraad zorgt voor ontstekingen en zweren in de maag. Om te zorgen dat een paard genoeg speeksel aanmaakt tijdens het eten, is het van belang dat ze meer kauwbewegingen maken. Om dit te activeren hebben verschillende gespecialiseerde paardenmerken voer ontwikkeld met bijvoorbeeld luzerne. Door de toevoeging moet het paard langer kauwen en wordt voorkomen dat het eten naar binnen wordt geschrokt. Er zijn ook brokken met een grotere diameter wat ervoor zorgt dat er meer moeite moet worden gedaan om de brokken klein te kauwen, wat de speekselproductie weer activeert.

 

Heeft u het vermoeden dat uw paard een maagzweer heeft? Twijfel niet om te overleggen met uw dierenarts. Voor deskundig advies over de voeding voor paarden met een maagzweer of om juist maagzweren te voorkomen staat ons professionele team voor u klaar!